Pratik Bilgiler
1 sayfadaki 1 sayfası
Pratik Bilgiler
- Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için,üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.
- Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş birtava koyun.Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.
- Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için,gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.
- Tutkal lekelerini çıkarmak için,sirke ile ıslatıp,bol su ile durulanmalıdır.
- Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin.
- Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey,haşlanmış patatesle ovmaktır.
- Çay lekesi: Pamuklu ve yünlülerde;leke taze ise,ılık suya batırılmış bir bezle ovulur. Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk ile silinir.Ilık su ile çalkalanır.
- Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek için hemen mum yakın.
- Ütüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.
- Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.
- Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız.Tertemiz olacaktır.
- Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kab koyun.
- Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin.
- Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur.
- Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya bastırın.Bu işlem kristalleri parlatacaktır.
- Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın. İndirincede önce sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın.
- Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazate kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı saklayın.
- Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
- Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır.
- Karnıbaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını fark edersiniz.
- Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.
- Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.
- Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin.
- Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın.Sonra bolca durulayın.
- Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız, çatlamasını önlersiniz.
- Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür veya kaynar suda bir dakika bekletilir.
- Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.
- Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın.
- Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık hale getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
- Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.
- Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.
- Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir-iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.
- Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatıp ütülenir.
- Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur.
- Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız.Unla beraber çöplerde düşer.
- Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir.
- Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.
- Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.
- Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.
- Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir.
- Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.
- Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır ve bez parçası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur.
- Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hemde lezzetli olur.
- Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir.
- Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
- Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin.
- Pastaların daha gevrek olması için hamurun içersine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı- tuzlu fark etmez)
- Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.
- Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır.
- Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin.
- Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için yüzeyi limon kabuğu ile silinir.
- Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın.Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın.
- Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları giderir.
- Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyun.
- Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder.
- Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hem dedaha lezzetli olur.
- Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur.
- Çizik zeytin yağ ve limonla servis edilirse daha lezzetli olur.
- Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz.
- Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.
- Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur.
- Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan önce kapatılır.
- Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır. Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün.
- Baş ağrısı için;kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin (birkaç tane)
- Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamayınız.
- Şarap şişelerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için;Mantarı kaynar suyun içine atın.
- İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için;Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyupdondurun.
- Buz dondururken:Suy kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun.Buzlar daha canlı kristal gibi görünür.Kaynamış suda oksijen azalır..Buda buzun mat görünmemesini sağlar.
- Dişlerinizi doğal temizleyin: Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın. sonra dişlerinizi fırçalayın.
- Küçük yanıklar için: Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.
- Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafifçe ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.
- Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlrerinin üzerini karalayın.
- Gözlük camları: Gliserinle silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.
- Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün.İyice derisine yedirin ve giyin.Derisi ayağınıza göre açılacaktır.
- Cam sil ile ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi?
- Çiçekleriniz için, haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün.
- Gülleriniz boyunlarını bükerse , ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.
- Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt, böcek vs. yok edersiniz.
- Kapılarınız vs. cila yaparken: Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca kolay çıkarabilirsiniz.
- Akü başları oksitlenirse cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz.
- Fareleri kaçırmak için nane yağını bir karton parçasına sürün farelerin geldiği yere koyun.
- Boya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz.
- Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin.
- Mangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sil ile temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş atıkların yumuşadığını göreceksiniz.
- Boya kokusunu gidermek için iki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunuda kokulu odaya koyun.
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz