AKDENİZİN İNCİSİ FETHİYE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Pratik Bilgiler

Aşağa gitmek

Pratik Bilgiler Empty Pratik Bilgiler

Mesaj tarafından Nayim 8/12/2007, 20:34


  • Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için,üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.
  • Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş birtava koyun.Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.
  • Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için,gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.
  • Tutkal lekelerini çıkarmak için,sirke ile ıslatıp,bol su ile durulanmalıdır.
  • Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin.
  • Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey,haşlanmış patatesle ovmaktır.
  • Çay lekesi: Pamuklu ve yünlülerde;leke taze ise,ılık suya batırılmış bir bezle ovulur. Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk ile silinir.Ilık su ile çalkalanır.
  • Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek için hemen mum yakın.
  • Ütüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.
  • Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.
  • Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız.Tertemiz olacaktır.
  • Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kab koyun.
  • Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin.
  • Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur.
  • Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya bastırın.Bu işlem kristalleri parlatacaktır.
  • Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın. İndirincede önce sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın.
  • Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazate kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı saklayın.
  • Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
  • Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır.
  • Karnıbaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını fark edersiniz.
  • Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.
  • Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.
  • Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin.
  • Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın.Sonra bolca durulayın.
  • Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız, çatlamasını önlersiniz.
  • Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür veya kaynar suda bir dakika bekletilir.
  • Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.
  • Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın.
  • Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık hale getirin. Tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
  • Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır.
  • Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.
  • Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir-iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.
  • Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatıp ütülenir.
  • Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur.
  • Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız.Unla beraber çöplerde düşer.
  • Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir.
  • Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.
  • Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir.
  • Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.
  • Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir.
  • Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.
  • Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır ve bez parçası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur.
  • Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hemde lezzetli olur.
  • Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir.
  • Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
  • Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin.
  • Pastaların daha gevrek olması için hamurun içersine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı- tuzlu fark etmez)
  • Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.
  • Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır.
  • Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin.
  • Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için yüzeyi limon kabuğu ile silinir.
  • Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın.Bunu tavanızın içine dökün 10 dakika kaynatın.
  • Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları giderir.
  • Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyun.
  • Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder.
  • Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hem dedaha lezzetli olur.
  • Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur.
  • Çizik zeytin yağ ve limonla servis edilirse daha lezzetli olur.
  • Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz.
  • Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.
  • Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur.
  • Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan önce kapatılır.
  • Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır. Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün.
  • Baş ağrısı için;kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin (birkaç tane)
  • Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamayınız.
  • Şarap şişelerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için;Mantarı kaynar suyun içine atın.
  • İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için;Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyupdondurun.
  • Buz dondururken:Suy kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun.Buzlar daha canlı kristal gibi görünür.Kaynamış suda oksijen azalır..Buda buzun mat görünmemesini sağlar.
  • Dişlerinizi doğal temizleyin: Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın. sonra dişlerinizi fırçalayın.
  • Küçük yanıklar için: Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.
  • Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafifçe ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.
  • Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlrerinin üzerini karalayın.
  • Gözlük camları: Gliserinle silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.
  • Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün.İyice derisine yedirin ve giyin.Derisi ayağınıza göre açılacaktır.
  • Cam sil ile ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi?
  • Çiçekleriniz için, haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün.
  • Gülleriniz boyunlarını bükerse , ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.
  • Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt, böcek vs. yok edersiniz.
  • Kapılarınız vs. cila yaparken: Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca kolay çıkarabilirsiniz.
  • Akü başları oksitlenirse cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz.
  • Fareleri kaçırmak için nane yağını bir karton parçasına sürün farelerin geldiği yere koyun.
  • Boya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz.
  • Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin.
  • Mangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sil ile temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş atıkların yumuşadığını göreceksiniz.
  • Boya kokusunu gidermek için iki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunuda kokulu odaya koyun.
Nayim
Nayim
Admin
Admin

Erkek Mesaj Sayısı : 76
Yaş : 53
Kayıt tarihi : 13/03/07

http://incirkoy.blogcu.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz